Kāpņu telpa Elizabetes ielā


Rīgas centra īres nama kāpņu telpas restaurācijas projektā iekļauti gan ieejas halles un kāpņu telpas apdares renovācijas risinājumi, gan jaunu ārdurvju un halles durvju izgatavošana, koplietošanas inženierkomunikāciju sakārtošana, kā arī sardzes telpas pārbūve.

Pēc arhitekta akadēmiķa H.Šēla projekta 1897. gadā būvētās ēkas parādes kāpņu telpa izvietota Elizabetes ielas pusē. Ieejai no ielas izbūvēta halle. Kāpņu telpa saglabājusi savu sākotnējo veidolu – betona pakāpienus,
flīžu grīdas segumu kāpņu laukumiņos, kāpņu margas, griestu reljefo dekoru, logus.
Arhitektoniskā izpēte veikta 2005.gadā. Šobrīd pēc veiktajiem remontdarbiem lielākā daļa sienu pārlīmētas ar tapetēm. Izpētes gaitā fiksēts jūgendstila stilistikā ieturēts ar XXgs.sākumu datējams polihroms krāsojums, kurš izpildīts eļļas tehnikā. Projektā paredzēta oriģinālās apdares fragmenta attīrīšana, tehniskā un mākslinieciskā restaurācija. Pārējā apdares atjaunošana plānota pēc oriģinālās apdares fragmenta parauga.
Grīdas segumam saglabātas oriģinālās firmas “I.Valters Riga” ražotās gludās betona flīzes ar trafareta tehnikā uzklātu trīs veidu polihromu zīmējumu.
- – -
Projekta arhitekts: Artūrs Lapiņš,
Interjerists: Guntars Jansons.
Projekts: 2005. gads.

This entry was posted in 2005., Interjera restaurācija, Nerealizēts, Polihromija, Sabiedriskais interjers, Īres nams and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.