Zvanu skaņas Valmieras baznīcā


Ar zvanu skaņām, mācītāja uzrunu un Valmieras Mūzikas skolas audzēkņu koncertu atklātas Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas Torņa iekštelpas. Ar atklāšanas pasākumu tika ievadīti Valmieras pilsētas 2019.gada svētki.

1283. gadā būvētā baznīca stipri cietusi Livonijas un Zviedrijas-Polijas karos. Baznīcas tornis pašreizējā izskatā un apjomā izveidots pēc zibens postījumiem 1832. gadā, tomēr tā apakšējā daļā redzams viduslaiku mūris ar rombveida glazēto ķieģeļu dekoru. Plašo remontu laikā 1908.gadā Tornī iebūvēti jauni koka logi neogotiskās formās, kuru vērtnes nomainītas 1970. gadu pārbūvēs.

2014. gadā notika Torņa vaiņagojuma – kupola, galerijas, smailes atjaunošanas darbi (arhitekts Artūrs Lapiņš, inženieris Ģirts Pavlovs).

Atjaunotā Torņa interjeru veido vairākas dažādas nozīmes telpas. 1. stāvs kalpo kā vestibils ieejai Draudzes telpā. Darbu ietvaros veikta kāpņu atjaunošana, palīgtelpu sakārtošana. Restaurētas 2000. gadu sākumā izbūvētās ieejas durvis, kas bijušā dzelteni lakotā ozolkoka vietā ieguvušaas atturīgi pelēcīgu toni. Kā galvenais akcents ārdurvīm veidots ārdurvju rokturis, kurš saistās ne tikai ar ieeju dievnamā, bet arī ir sava veida tradicionālā skrējiensoļojuma Rīga-Valmiera galamērķis .

Torņa 3. stāvā jeb Pulksteņa atsvaru telpā saglabāts 2006. gadā izveidotais iekārtojums(arhitekte Alla Mellēna). Mainīts grīdas segums, kā arī atjaunota ekspozīcija.
Lielākās pārmaiņas piedzīvojis Torņa 4.stāvs. Demontēta 1970. gados iebūvētā stikla bloku starpsiena, kā arī izbūvētas jaunas kāpnes iekšējās kāpnes un apmeklētāju laipas, nodrošinot ērtu ceļu uz Torņa galeriju – skatu platformu 7. stāva līmenī. Telpā eksponēts pulksteņa mehānisms, kura vadības elementi un atsaites pārkārtotas tā, lai netraucētu apmeklētāju kustību. Pulksteņa mehānisma aizsardzībai izbūvēts latu nožogojums ar veramām durtiņām. Apskatei izlikti arī vēsturiskie pulksteņa mehānisma elementi, kā arī sienā arhitektoniskās izpētes laikā konstatētā kamīna vieta u.c. vēsturiskie konstruktīvie elementi. Logos montēti slēģi, kas ļauj zvana skaņas saklausīt līdz pat Valmieras kinoteātrim un vēl tālāk. Stāvs ieguvis atjaunotu dēļu grīdu, kas atsedzās zem vēlāk laika plastikāta flīžu seguma.
Atjaunotajās telpās mainīta arī elektroinstalācija, kas montēta atklāti, melnās caurulēs industriāli tehniskā izpildījumā.

Torņa apmeklētāju maksimālo skaitu – līdz 15 cilvēkiem – nosaka esošās torņa sienās iebūvētās ķieģeļu kāpņu platums, kā arī galerijas ietilpība.

– – –

Projekta autors: arhitekts Artūrs Lapiņš
arhitektūras studente Agate Kukule (rasējumi)
arhitekta palīgi: Mārtiņš Reinbergs (3D modelis)
būvinženieri Anrijs Rudzis, Ģirts Pavlovs.
arhitektoniskā izpēte: Ilmārs Dirveiks
Projekts: 2016
Realizācija: 2019
Būvnieks: SIA Ekers
Pasūtītājs: Valmieras Sv.Sīmaņa draudze
Projekta vadītājs: Ainārs Pastva

This entry was posted in 2019, Interjers, Luterāņu baznīca, Restaurācijas projekts. Bookmark the permalink.